Chef/Cook: Entry Requirements, Salary Standards & Other Benefits
The report concentrates on the Chef/Cook position at any private Hotel or Restaurant in Bangladesh. The purpose of this report is to make candidates, who seek a job for the position of Chef/Cook, aware of the following things: entry requirements, salary standards and other benefits. To prepare the report, we relied on the job circulars posted on 21 job portals in Bangladesh.
Entry Requirements
This section brings approximately the common entry requirements found in all the existing job circulars for the Chef/Cook position—
Academic qualifications: HSC
Skills required: Continental Cooking, Professional Chef, Bangladeshi food, etc.
Preferred age: 26 to 45 years
Employment type: Full Time
Experience requirements: Typically 3 to 5 years of experience in the relevant field
Work at the office
Some additional entry requirements that vary from one company to another are placed here—
- Proven experience as a Chef/Cook
- The applicants should have experience in the following area(s): Continental food, Food Production, Hotel And Restaurant, International food
- The applicants should have experience in the following business area(s): Restaurant, Coffee Shop
- Multitasking abilities
- Honest and Hardworking, must complete work on time
- Flexibility to perform other tasks and take initiative when required
- Smart, Dedicated & Honest at work
- Must be proficient in kitchen
- Must be proficient in cooking Bangladeshi food
- Work Experience with Restaurants, Coffee Shops will get additional priority
- Personal Qualities: Positive personality, ability to work under pressure and punctual, proactive.
Salary Standards
For most of the circulars, the salary is negotiable.
Other Benefits
Some of the common benefits are outlined in this section:
Salary Review: Yearly
Festival Bonus: 2
Mobile bill
Performance bonus
Provident fund
Lunch Facilities: Partially Subsidize
The office has its own accommodation
Overtime allowance
The report aims to assist people who are aspiring to start a career as a Chef/Cook. The information we present here is based on all the existing job circulars posted in various job portals. The goal of MAWbiz.com is to ensure that candidates are well aware of the market rates for salary and benefits so they can ensure that they are not getting underpaid. Also, we believe this provides an overall guideline that anyone can use to prepare themselves for a successful career in the Culinary industry.
এই প্রতিবেদনটি মূলত সেইসব প্রার্থীদের উদ্দেশ্যে তৈরী, যারা শেফ/রাঁধুনি হিসেবে বেসরকারী প্রতিষ্ঠানে চাকরি খুঁজছেন। নিচের বিষয়গুলি সম্পর্কে অবগত থাকলে এই চাকুরী ক্ষেত্রটিতে আবেদন করা দ্রুত এবং বেশ সহজ হবে।
আবেদনের শর্তাদি
প্রাতিষ্ঠানিক যোগ্যতা: এইচএসসি
প্রয়োজনীয় দক্ষতা: মহাদেশীয় খাদ্য তৈরি করার কাজে অভিজ্ঞতা, প্রফেশনাল শেফ এর বিষয়ে অভিজ্ঞ, বাংলাদেশী খাবার তৈরি করার কাজে অভিজ্ঞ, ইত্যাদি।
অভিজ্ঞতা: সাধারনত বেশিরভাগ চাকরির বিজ্ঞপ্তিতে ০৩-০৫ বছরের এই ফিল্ডে অভিজ্ঞতা চাওয়া হয়। এছাড়াও এই রকমের দেখা যায়।
বয়স: সাধারণত ২৬-৪৫ বছরের প্রার্থীদের আবেদনের জন্য অনুরোধ করা হয়
কর্মসংস্থানের ধরন: সম্পূর্ণ সময়
অফিসে থেকে কাজ
কিছু কিছু কোম্পানি বা ইন্সটিটিউট, প্রার্থীদের আবেদনের ক্ষেত্রে, অতিরিক্ত দক্ষতা বা অভিজ্ঞতার উপর অগ্রাধিকার দেয়। এক্ষেত্রে অবশ্যই একটি প্রতিষ্ঠান থেকে অন্য প্রতিষ্ঠান ভিন্ন হতে পারে। অধিকাংশতার উপর ভিত্তি করেই নিম্নোক্ত শর্তের বিষয়গুলো সংগ্রহ করা হয়েছে—
- শেফ/রাঁধুনি বিষয়ে অভিজ্ঞতা
- আবেদনকারীদের নিম্নলিখিত ক্ষেত্রে অভিজ্ঞতা থাকতে হবে: মহাদেশীয় খাদ্য, খাদ্য উৎপাদন, হোটেল এবং রেস্তোরাঁ, আন্তর্জাতিক খাবার
- আবেদনকারীদের নিম্নলিখিত ব্যবসায়িক ক্ষেত্রে অভিজ্ঞতা থাকতে হবে: রেস্তোরাঁ, কফি শপ
- মাল্টিটাস্কিং ক্ষমতা
- সৎ এবং পরিশ্রমী, অবশ্যই সময়মত কাজ শেষ করতে প্রতিশ্রুতিবদ্ধ
- অন্যান্য কাজ সম্পাদন করা এবং প্রয়োজনে উদ্যোগ নেওয়া
- বুদ্ধিমান, উদ্যমী এবং সৎ কাজের জন্য
- রান্নাঘরের কাজে পারদর্শী হতে হবে
- বাংলাদেশি খাবার রান্নায় পারদর্শী হতে হবে
- রেস্তোরাঁ, কফি শপগুলির সাথে কাজের অভিজ্ঞতা সম্পন্নরা অতিরিক্ত অগ্রাধিকার পাবে
- ব্যক্তিগত গুণাবলী: ইতিবাচক ব্যক্তিত্ব, চাপের মধ্যে কাজ করার ক্ষমতা এবং সময়ানুবর্তিতা, সক্রিয় অভিজ্ঞতা সম্পন্নরা অতিরিক্ত অগ্রাধিকার পাবে
সম্মানী
অধিকাংশ বিজ্ঞপ্তির ক্ষেত্রেই শেফ/রাঁধুনি পদের জন্য পারিশ্রমিক নির্ধারণ করা হয় আলোচনা সাপেক্ষে। অভিজ্ঞতা, প্রার্থীর দক্ষতা - পারিশ্রমিক নির্ধারণের ক্ষেত্রে বেশ ভূমিকা রাখতে দেখা যায়।
অন্যান্য সুবিধাসমূহ
বেতন পর্যালোচনা: বার্ষিক
উৎসব বোনাস: ২ টি
মোবাইল বিল
কর্মক্ষমতা বোনাস
ভবিষ্যত তহবিল
দুপুরের খাবারের সুবিধা: আংশিক ভর্তুকি
অফিসের নিজস্ব থাকার ব্যবস্থা আছে
অতিরিক্ত সময়ের কাজের ভাতা
এই প্রতিবেদনটির মূল উদ্দেশ্য হলো যারা শেফ/রাঁধুনি হিসেবে কোন ইন্সটিটিউট বা কোম্পানিতে চাকুরী করতে আগ্রহী, তারা যেন সহজেই এই ফিল্ডের বর্তমান অবস্থা বা আবেদনের জন্য দক্ষতার শর্তগুলো এক নজরে চোখ বুলিয়ে নিতে পারেন। এছাড়াও এটি নিশ্চিত করতে পারে যে কোন ভবিষ্যত শেফ/রাঁধুনি কম বেতন পাচ্ছেন না, কোন ক্ষেত্রেই।
রিসার্চটি মূলত চালানো হয়েছে ইন্সটিটিউট বা কোম্পানিতে ভবিষ্যত শেফ/রাঁধুনি হিসেবে চাকুরী করতে ইচ্ছুক প্রার্থীদের সহায়তা করার জন্য। MAWbiz এখানে তথ্যগুলো উপস্থাপন করেছে বিভিন্ন জব পোর্টালে পোস্ট করা চাকুরী বিজ্ঞাপনের (২১ টি) উপর ভিত্তি করে।